Hoofdelementen - stikstof​

Het eerste hoofdelement dat we bekijken is stikstof (N). Dierlijke mest bevat veel stikstof. Deze stikstof is afkomstig uit het voer dat de dieren krijgen. Hier zit wel verschil in. Zo bevatten gras en krachtvoer 3 keer meer stikstof dan snijmaïs. Dit is weer terug te zien in de mest.

Stikstof kan door de plant worden opgenomen in de vorm van nitraat (NO3) en ammonium (NH4+). Ureum (CH4N2O) wordt eerst omgezet naar ammonium voordat het wordt opgenomen door de plant.

Stikstof die niet wordt opgenomen door de planten hoopt zich op als restnitraat in de bodem. Deze restnitraat kan uitspoelen naar het grondwater. Daarnaast kan stikstof uit dierlijke mest verdampen als ammoniak (NH3) en in de lucht terechtkomen. Teveel ammoniak zorgt voor verzuring van de bodem. Daarnaast zorgt teveel stikstof voor ‘eutrofiëring’. Dat wil zeggen dat door een overmaat van voedingsstoffen bepaalde plantensoorten (zoals algen in water) snel groeien en andere planten verstikken.

Gras bevat meer stikstof dan maïs
Stikstofkringloop

Links zie je een afbeelding van een stikstofkringloop. De stikstofkringloop bestaat uit de volgende processen:

  1. Vastleggen van stikstof uit de lucht door speciale bacteriën. Deze bacteriën maken ammonium aan. Andere bacteriën kunnen ammonium oxideren (nitrificatie) tot nitraat.

  2. Beschikbaar komen voor de plant door:
    • Afbraak van organisch materiaal door organismen, zoals bacteriën, schimmels en dieren.
    • Ammonificatie
    • Nitrificatie

  3. Opname door de plant

  4. Afbraak door bacteriën: Denitrificatie

Ga nu door naar de volgende pagina.

Voortgang hoofdstuk organische stof 15%