Organische stof

Organische stof is de verzamelnaam voor al het materiaal in de bodem dat afkomstig is van micro-organismen, planten en dieren. Denk hierbij voor dierlijke producten aan mest van runderen, varkens, pluimvee of paarden. Andere bronnen van organische stof zijn gewasresten, groenbemesters of compost.

Mest bevat veel organische stof. Door de aanwezigheid van organische stof heeft dierlijke mest een grote waarde voor de bodem. Een hoog gehalte aan organische stof in de bodem zorgt ervoor dat gewassen beter groeien. Organische stof maakt grond luchtiger, kan vocht in de grond vasthouden en kan voedingsstoffen binden en ook weer afgeven als de plant ze nodig heeft. Daarnaast is organische stof een bron van voeding voor het bodemleven.

In de bodem wordt organische stof afgebroken. De snelheid van de afbraak is niet goed bekend. Een vuistregel die vaak wordt gebruikt is dat er 2% aan organische stof per jaar wordt afgebroken. Het is voor de bodemkwaliteit van belang dat de jaarlijkse aanvoer van organische stof gelijk of meer is dan de afvoer / afbraak van organische stof. Je hebt dan een positieve organische stofbalans.

Bekijk nu onderstaande film.

In de bodem komen voedingsstoffen beschikbaar voor planten via de organische kringloop. Deze kringloop houdt in dat dierlijke mest in de bodem door allerlei levende organismen stap-voor-stap wordt afgebroken tot voor de plant beschikbare voedingselementen. Wormen, insecten en micro-organismen zoals schimmels, gisten en bacteriën zijn zeer belangrijk voor de afbraak van organische stof tot mineralen.

Onderstaande film geeft een goede uitleg over het bodemleven.

Op de volgende pagina vind je een aantal vragen over dit onderwerp.

Voortgang hoofdstuk organische stof 6%