Organische stof

Het is belangrijk om slim om te gaan met organische stof. Bedenk eerst wat je wilt bereiken met het toedienen van organische stof: moet de grond luchtiger, meer vocht vasthouden, vruchtbaarder, kruimeliger? Of wil je soms een hogere bodemweerbaarheid? Dat hangt samen met de eigenschappen van de grond. Daarna kies je of groenbemesters, drijfmest of juist compost of vaste mest het beste bij je doel passen.

Bekijk nu onderstaande film.

Het is niet eenvoudig om het organische stofgehalte in de bodem te verhogen.

Dat heeft drie oorzaken:

  • Mineralisatie: elk jaar wordt een deel van de organische stof afgebroken door het bodemleven.

  • Er moet heel veel organische stof worden opgebracht. Om het gehalte met 1% te verhogen in een bouwvoor van 30 cm moet je per hectare meer dan 50 ton verse organische stof aanvoeren. Dat is onmogelijk in één jaar te doen.

  • De aanvoer van organische meststoffen wordt beperkt door wettelijke regels. Bedenk dat het gehalte aan organische stof in de grond  maar moeilijk stijgt. Je moet vaak jarenlang organische stof in de grond brengen om het organische stof gehalte echt te verhogen. En in de Nederlandse mestwetgeving is de aanvoer van stikstof en fosfaat beperkt, zeker op zandgrond. Daardoor is het erg moeilijk om voldoende organische stof aan te voeren.

Maak nu de vraag op de volgende pagina.

Voortgang hoofdstuk organische stof 51%