Het verwaarden van mest

Dierlijke mest is een onmisbare bron van voedingsstoffen voor het gewas. Daarnaast levert het organische stof. Dierlijke mest is dus een belangrijk nevenproduct van de veehouderij. 

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor een circulaire benadering van land- en tuinbouw, ook wel kringlooplandbouw genoemd. Daarbij is mest een onmisbare schakel. Het zo veel mogelijk sluiten van nutriëntenkringlopen krijgt dan ook steeds meer aandacht. Dat gebeurt zowel op bedrijfs- en regioniveau als op een hoger schaalniveau (binnen Europa). Met een sluitende kringloop voorkomen we dat schadelijke stoffen in het water of de lucht terecht komen. Van belang is om de emissie van nutriënten te voorkomen. De landbouw wordt daarnaast minder afhankelijk van nutriënten die via mijnbouw worden gewonnen.

Kringloop van mest

Bij de kringlooplandbouw zijn de belangrijkste aandachtsgebieden een efficiënt en circulair gebruik van nutriënten, grondstoffen en de nuttige toepassing van reststromen. Daarnaast moet de kringlooplandbouw ten goede komen aan het milieu, klimaat (vermindering van broeikasgasemissie), dierenwelzijn en de biodiversiteit. Tot slot moet deze vorm van landbouw concurrerend zijn.

Het systeem van voedselproductie zal duurzamer worden door de lagere emissies naar de bodem, het water en de atmosfeer en de vermindering van afval. Mest is daarbij de verbindende schakel tussen veehouderij en akkerbouw. 

Mest is overvloedig beschikbaar. Dit biedt kansen om de kringloop sluitend te krijgen. De uitdaging is om mest zo efficiënt mogelijk te gebruiken door:

  • Het verlies van nutriënten tot een minimum beperken
  • Mestverwerking: mestproducten op de vraag af te stemmen
  • Meststoffenproducten met hoge gehaltes aan mineralen te ontwikkelen
  • Mest als bodemverbeteraar met hoog organisch koolstofgehalte in te zetten

De gesloten kringloop
Kijkend naar bovenstaande afbeelding zit de mestkringloop als volgt in elkaar. Het vee eet voer en produceert daarbij mest met mineralen en organische stof. Deze mest wordt op het land gebracht. Planten groeien door de beschikbaarheid aan mineralen. Een deel van deze planten worden weer gegeten door het vee.

Maak nu de vragen op de volgende pagina.

Voortgang hoofdstuk mestverwaarding 25%