Zoals je op de vorige pagina’s hebt kunnen zien is organische stof erg belangrijk voor de bodem. Het bodemleven zorgt ervoor dat voedingselementen uit de organische stof vrijkomen voor de planten.
Bekijk nu onderstaande film.
De hoeveelheid organische stof die van nature in de bodem zit verschilt per grondsoort. Zandgronden bevatten in de regel van nature weinig organische stof. Op zandgrond moet je voor de meeste teelten dus de hoeveelheid organische stof verhogen. Voor een teler op zandgrond heeft dierlijke mest dan ook meer waarde dan een teler op kleigrond.
Wortel en knolgewassen zoals aardappel, bieten en wortelen, hebben in de regel meer baat bij organische stof en dierlijke mest dan een gewas als wintergraan.
Er is geen ideaal percentage aan organische stof. Veel belangrijker is het om ervoor te zorgen dat het gehalte aan organische stof in balans is. Daarvoor is een goede kennis van de aan- en afvoer, en van het gedrag van organische stof in de bodem van belang. Door de aanvoer van een mix aan vers materiaal afkomstig van gewasresten, mest en compost kan het organische stofgehalte in de bodem op peil gehouden worden. In dat geval worden zowel gemakkelijk afbreekbare als zeer stabiele vormen van organische stof aangevoerd. De gemakkelijk afbreekbare delen leveren de mineralen voor het gewas en vormen het voedsel voor het bodemleven. De stabiele delen zorgen voor een goede bodemvruchtbaarheid.
C/N-verhouding
Organische stof is een verzamelnaam voor verschillende soorten materiaal dat voor een groot gedeelte uit koolstof bestaat. Afhankelijk van de samenstelling is organische stof makkelijk afbreekbaar of juist niet.
De verhouding tussen koolstof en stikstof (de C/N-verhouding) is een belangrijke indicator voor het gemak waarmee organische stof kan worden afgebroken. Organisch materiaal met een lage C/N-verhouding, zoals drijfmest, kippenmest en verse gewasresten, verteert makkelijk. De stikstof komt dan ook snel vrij voor het gewas. Organisch materiaal met een relatief hoge C/N-verhouding, zoals stro, verteert langzamer. Verse materialen met een hoge C/N-verhouding (>8) kunnen voor tijdelijke vastlegging van stikstof zorgen, doordat micro-organismen stikstof uit de bodem gebruiken voor de afbraak van het materiaal.
Maak nu de vragen op de volgende pagina.
©2020 Nederlands Centrum Mestverwaarding